Każdy kucharz wie, że najważniejsza w kuchni jest jej funkcjonalność. Na nic się zdadzą zdobione szklane płytki, złocone żyrandole czy rolety dzień i noc. Ważne jest, aby wszystkie narzędzia do gotowania były pod ręką w odpowiedniej odległości. Dostęp do różnego rodzaju noży i innych narzędzi do obierania i krojenia żywności jest kluczowy. Warto także zaopatrzyć się w różnej wielkości deski do krojenia. Aby praca była przyjemna i można było szybko posprzątać warto mieć blaty granitowe, ponieważ są łatwe do utrzymania w czystości.
Gotowanie to nie tylko siekanie i krojenie. Odpowiednie garnki i rondle oraz sita potrafią zrobić wielką różnicę. Świetnie prezentują się stelaże do ich zawieszenia na ścianie. Dzięki temu zabiegowi, można zaoszczędzić miejsce w szafkach i mieć szybki dostęp do narzędzi.
Dobrym pomysłem jest także rozważenie, jak powinna stać kuchnia, ponieważ może to dużo ułatwić. Przestawienie pieca, powierzchni użytkowych i zmywarki w miejsca, zgodnie z następującymi po sobie etapami pracy w kuchni, potrafią zaoszczędzić ogromną ilość czasu.