Mikotoksyny, dalej białka, dalej wątroba i nerki + układ nerwowy.

Biologiczne zanieczyszczenia żywności. Mikotoksyny 115
Mają właściwości mutagenne, kancerogenne, estrogenne i teratogenne, a przy tym
charakteryzują się wysoką odpornością na podwyższoną temperaturę. Niekiedy
nawet niewielkie ilości silnie toksycznej mikotoksyny powodują groźne w prze-
biegu zmiany w zakresie metabolizmu białek, tłuszczów lub węglowodanów. Do
najbardziej niebezpiecznych należą zaburzenia syntezy kwasów nukleinowych, co
bezpośrednio prowadzi do zmian mutagennych i kancerogennych w obrębie tkanek
i narządów. Do najczęściej opisywanych przypadków ostrej intoksykacji wywo-
łanej mikotoksynami zalicza się uszkodzenia wątroby i nerek, które w ekstremal-
nych warunkach prowadzą do rozwoju choroby nowotworowej i stają się przyczyną
zgonu. Znaczna grupa mikotoksyn wywołuje zaburzenia w funkcjonowaniu tkanki
nerwowej manifestujące się stałym uszkodzeniem centralnego układu nerwowego.
Mikotoksyny są z reguły niskocząsteczkowymi substancjami, w stosunku do
których organizm nie może wytworzyć żadnych przeciwciał (tabela 2).

źródło: https://r.uek.krakow.pl/bitstream/123456789/329/1/162091376.pdf

blog partnerski sklepu
Updated: 4 grudnia 2021 — 11:18

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *