Obowiązują trzy wysokości opodatkowania — podstawowa 23 proc. oraz dwie obniżone: 8 i 5 proc.

 

„— Trzeba mieć sporą wiedzę specjalistyczną, aby właściwie zaklasyfikować produkt — mówi Jakub Matusiak, starszy menedżer w dziale prawno-podatkowym PwC. PKWiU to tylko zbiór kodów i nazw, bez jakichkolwiek dodatkowych objaśnień. Najwięcej problemów ma branża spożywcza, której asortyment jest stale urozmaicany, procesy produkcyjne coraz bardziej zróżnicowane. W efekcie np. same wyroby mleczarskie podlegają wszystkim możliwym stawkom VAT. Natomiast płatki śniadaniowe objęte podatkiem 5 proc. jako wyroby zbożowe stają się wyrobami czekoladowymi, gdy zawarte w nich kakao stanowi więcej niż 6 proc., a tzw. zupki chińskie, klasyfikowane jak makaron, z przyprawą sypką są opodatkowane 5 proc., lecz gdy mają i sypką, i bulionową przyprawę, wchodzą do zup i bulionów z VAT 8 proc. Problem nie tylko w tym, czy producent wybierze właściwy kod PKWiU. Ważne jest, jak to widzą instytucje państwowe. Na suplementy diety obowiązuje stawka 8 proc. Stosowano ją dość długo, aż pojawiła się urzędowa opinia, że w płynnej postaci są napojami i gdy zawierają mniej niż 20 proc. soku owocowego, podlegają podatkowi 23 proc. Niektórzy ratują się, dodając do suplementów w syropie soki, np. z czarnej porzeczki. Nie tak łatwo jest z jogurtami. Jogurty należą do wyrobów mleczarskich, ze stawką 5 proc., mogą zawierać zagęstniki czy owoce. W katalogu dopuszczalnych dodatków nie wymieniono płatków czekoladowych, które można znaleźć w jogurtach sprzedawanych w specjalnych dwuczęściowych pojemnikach. Wobec tego uznano, że podatek powinien być wyższy, 8-procentowy.”

źródło: https://www.pb.pl/przedsiebiorcy-maja-dosyc-zgadywania-stawek-vat-794042

Updated: 4 marca 2017 — 12:10

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *